fredag 22. juli 2016

STLG forkaster SYTU-rapport!

Etter et hasteinnkalt møte i strategi- og ledelsesgruppen (STLG) ble det under en uvanlig opprørt stemning, klinkende krystallklart avklart, at den foreslåtte sluttrapporten fra prosjektgruppen (PROG) ikke under noen omstendighet kunne godkjennes. Hvor langt ned i det uprofesjonelle, ledlysfrie mørke er det mulig å falle, nærmest ropte lederen i STLG, mens medlemmene forøvrig istemte i full enighet, men til referatet, i en profesjonell og saklig tone. Hvilken flerfunksjonell nytte har vi av en slik omtrentlighetsprosa, som verken avklarer målparametre for være seg effektmål, resultatmål, prosessmål eller inputmål, i eller utenfor temamessig emneinndeling. Uten den etterspurte tilpassete GMST-matrisen vil det være fullstendig umulig for organisasjonen og etablere og målbære de målbare nytteeffektene av det erfaringsbyggende prosjektarbeidet som åpenbart ligger internert i SYTU.

Syklene kommer i sommer, men ei nei når Rhinen flommer
(Typisk illustrasjonsfoto med uavklart målbarhetsmening fra underlagskladd)

STLG fant seg ultimatisk, og sterkt beklagelig, i den situasjon at PROG nødvendigvis måtte ilegges et enda tydeligere evalueringsmandat, selv om STLG ikke hadde noen forståelse for at beslutningen om EVAMET forslag 2 basert på en helhetlig og sirkelbasert deltakerdialog fokusert på målparametring av de ulike prosjektmålene ikke var tydelig nok. Medlemmene av STLG, som også av fullt ut hensiktsmessige effektivitetsårsaker også utgjør styringsgruppen (STYG) etterspurte hvorfor ikke arbeidsgruppen (ARG) hadde tatt tak i dette før rapporten ble gjort kjent for STLG. Av uavklart, men trolig hensiktsmessige effektivitetshensyn, hadde det ikke blitt etablert en ARG for prosjektet Sykkeltur (SYTU). STLG mente dette fortsatt heller ikke burde være nødvendig all den tid PROG, ut fra tilgjengelige opplysninger, skulle være i stand til å utføre prosjekt- og evalueringsarbeidet uten ytterligere bistand utover den nødvendige styring og kontroll fra STYG og STLG. STLG fant derfor at STYG ikke på noen som helst måte kunne klandres for at ARG ikke ble etablert, og at eventuell klandreverdighet måtte tillegges PROG for ikke selv å ha fått etablert en ARG utfra en egenvurdering av mangelfull egenkompetanse.

Uten tid til videre organisasjonsmessige utviklingsprosesser, fant STLG det, som sagt, nødvendig å klargjøre prosjektmålene som skulle måleparametres i egenevalueringen av prosjektet Sykkeltur (EVA-SYTU). STLG besluttet derfor følgende instruks til PROG:
Prosjektmål til måleparametring må deles inn temamessig etter emne, og prosjektmål innenfor de temamessige emnene etter effekt- og resultatmål, og eventuelt input- og prosessmål.
Temamessig skal EVA-SYTU fokusere på følgende emner (i tillegg til mandat, idé og planfase som allerede er egenevaluert på normert måte):

  1. Prosjektutstyr og hjelpemidler
  2. Prosjektdeltakere - herunder kompetanse
  3. Prosjektarbeidsutføring
  4. HMS
  5. Nytte-kostnadsevaluering

STLG understrekte viktigheten av at PROG nå uttrykkelig definerer og analyserer de målbare måloppnåelsene parametrert adskilt og i sammenheng som effekt- og resultatmål. STLG la videre til grunn at det tillå PROG å ha den nødvendige kompetanse og de nødvendige ressurser for å ferdigstille EVA-SYTU under de nå nærmere klargjorte betingelser.

PROG har nødvendigvis tatt STLGs beslutning til etterretning og har gjenoppstartet arbeidet med den helhetlige, sirkelbaserte deltakerdialogen. Ettersom det fortsatt ikke er svært lang tid siden, og PROG fortsatt har bilder og beskrivelser fra SYTU tilgjengelig, og begge deltakere fortsatt er tilstede, er det etter PROGs egenvurdering, fortsatt et mulighetsgrunnlag for at STLGs beslutning skal kunne etterfølges og den etterspurte, tilpassete GMST-matrisen produseres. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar